De nachtmerrie voor iedere honden/katten liefhebber...

Je geliefde huisdier is vermist...

Je hebt de hele buurt al afgezocht maar geen spoor van je hond of kat te bekennen...

Wat nu...?

Stacks Image 878
Naast het inlichten van de diverse instanties (zoals Amivedi, lokale dierenartsen en op facebook bijvoorbeeld de groep "Waar is onze Angel"), het verspreiden van flyers en het achterlaten van een kledingstuk van uzelf op de plek van vermissing; kan in sommige gevallen de inzet van een speurhond helpen bij het terugvinden van uw hond/kat.

Of dit zinvol is hangt van een aantal factoren af, onder andere de duur van de vermissing en het gebied waar de hond/kat vermist is geraakt.

Hoe gaat zoiets nou in zijn werk..?

Op basis van het eerste (telefonisch)contact wordt gekeken of de inzet van een speurhond zinvol is. Of dat andere activiteiten wellicht zinvoller zijn...

Als de conclusie is dat de inzet van een speurhond zinvol is wordt (op zo kort mogelijke termijn) een afspraak gemaakt. Meestal wordt afgesproken op het punt waar de hond voor het laatst gezien is.
Daar aangekomen wordt het een en ander nog even kort doorgenomen, wordt de speurhond uit de auto gehaald en start het daadwerkelijke speuren. Afhankelijk van wat de speurhond laat zien, en de conditie van de speurhond, speurt de hond maximaal 2 uur achter elkaar. Deze tijd kan ook korter zijn, maar langer zeker niet. Speuren is iets wat de hond heel graag doet maar wat daarnaast wel erg vermoeiend voor de hond is.

De inzet van een speurhond kan ertoe leiden dat we de vermiste hond/kat daadwerkelijk vinden, dat is natuurlijk het allermooiste! Maar dat is soms niet haalbaar. In andere gevallen kan een speurhond bijvoorbeeld aangeven in welke omgeving het vermiste dier is en wat zijn/haar vluchtpatroon is. Inzet van een speurhond geeft dus geen garanties maar wel inzicht.
Stacks Image 65
Wat meer weten over speuren? Lees dan het artikel "Op het spoor van de vermiste hond" op Doggo.nl.